Курс Ефективно Учене – представяне

Как да учим по-бързо и лесно?

Ако предпочитате видео вариант на представянето – може да изгледате представящото курса видео в ютуб (ЛИНК), което съдържа същата тази информация както и за да видите какво да очаквате като звук, картина и представяне/изглед.
А най-долу на тази страница можете да разберете как да се сдобиете с достъп до курса.

Важността на ученето

Ученето е фундаментално за всеки аспект на живота ни като хора. Независимо дали искаме да:
– придобием по-добра квалификация;
– сменим позицията си на работа или дори сферата в която сме;
– да научим нов език;
– да усвоим ново моторно умение или сръчност;
– да практикуваме по-добре нов спорт или друго хоби;
– да променим себе си и навиците си;
всички тези важни трайни промени в живота ни са свързани с учене – научаване на нови знания, умения или дори придобиването на нови вярвания и идентичност, нови модели на поведение и мислене, установяване на нови навици – всичко това представляват форми на учене.
Ако знаем как да учим ефективно – можем да спестим изключително много излишни усилия или преждевременно отказване.
Също така ученето е това, което ни поддържа млади – мозъка ни, когато учим нови знания; тялото ни, когато се движим, докато учим нови двигателни умения; но също и духа ни – като не спираме да се развиваме, да израстваме, да се себеактуализираме.

В курса ефективно учене ще ви запозная с много полезна информация как да учим по-ефективно всичко в живота независимо дали става дума за учене на информация и факти, за учене нови езици или учене на моторни умения свързани с двигателна дейност като например нови физически умения и сръчности, спортове, танци, занаяти, свирене на музикални инструменти, управляване на превозни средства и други подобни.
Аз лично съм прилагал и прилагам по-голямата част от информацията, която ще ви представя във видеокурсът, като някои от практиките, стратегиите, техниките, инструментите и механизмите ползвам от около 3 години, а други от над 10 години и бих казал, че това са част от причините зад способността ми да уча много по-бързо от повечето хора.
Все пак имайте предвид, че макар и да ускорим ученето няколко пъти, то все пак няма чудодейна практика, с която магически за един път да усвояваме каквото и да е или това да става без усилие. Ученето винаги изисква усилия – това просто няма заобикаляне, но това, което можем да направим е да спестим хабенето на няколко пъти повече усилия и време, ако оптимизираме процеса и всичко около него.

По отношение на курса – над 98% от казаното в него е научно базирано и подплатено и отразява текущите невронаучни разбирания за процеса на учене тоест за невропластичността на мозъка – способността на мозъка и изобщо на нервната ни система да се променят.
Курсът съдържа и файл с подбрана научна литература, която потвърждава доста от казаното и съдържа както класически така и по-нови изследвания, обзори и анализи както при хора така и при животни. От тази гледна точка не трябва да се притеснявате, че има нещо неточно или ако има такова, то е нещо дребно или пък отразява текущо водещо погрешно разбиране на науката за начинът, по който се случват нещата.
Освен това нещата, които казвам за оптимално състояние на учене до голяма степен важат едно към едно и за процеса на работа и съответно могат да се прилагат и там с цел ефективна работа и повишена продуктивност, защото и двете представляват форма на ментално усилие и изискват добра концентрация. Съответно във видеокурсът ще ползвам понякога двете думи учене и работа взаимозаменяемо или и двете наведнъж.

Съдържание на курса:

Кратко въведение (продължителност – 5 минути) – 2 възможни начина за това как да използваме курса .
1. Какво представлява ученето, какво е необходимо за него и какво пречи на ученето (продължителност – 30 минути) – тук всичко е доста ясно от името.
2. Кога и колко да учим, както и защо началото е трудно (продъжителност 28 минути) – как да учим според това дали целта е краткосрочно или дългосрочно задържане на информацията, по колко време да учим, по кое време на деня, колко пъти на ден, колко често. Както и защо началото при захващане с нещо ново е трудно и изисква усилия и хората често се отказват бързо, както и други базови неща свързани с процеса на учене.
3. В каква среда учим (продължителност – 18 минути) – тук става въпрос за структуриране на средата за учене според физиологичната възбуда, както и как да създаваме сетивни опори за по-добро представяне на изпити, състезания, интервюта, конкурси.
4. Как да си осигурим мотивация, концентрация, будност и ефективна почивка (продължителност – 23 минути) – тук отново от заглавието става ясно какво съдържа тази част.
5. Декларативно учене (продължителност – 15 минути) – учене на знания (информация и факти) част1 – всичко, което трябва да знаем за ученето на информация, което се различава от ученето на умения.
6. Процедурно учене (продължителност 60 минути на 2 части – 28 минути и 32 минути) – учене на моторни умения (движения) – всичко, което трябва да знаем за ученето на умения, което се различава от ученето на знания.
7. Начини за увеличаване на пластичността и ускоряване на ученето на информация и факти част2 (продължителност 30 минути) – тук разглеждам различни начини за постигане на тези неща.
8. Подходи и идеи при учене на езици за ускорено учене (продължителност – 6 минути).
9. Техники за улесняване на ученето и запаметяване (продължителност – 5 минути) – това е кратка заключителна част, която съдържа три допълнителни неща свързани с процеса на учене, които могат да са от полза.
10. Как да приложим всичко от курса (продължителност – 22 минути) – видео съдържащо синтезиран обзор и начини за използване на всичко представено в курса, където правя преглед/повторение на най-ключовите неща и последователности от стъпки за прилагане при учене.

Освен всичко споменато, то във видеокурсът ще научите и още ценна информация за това:
– как да генерирате мотивация за учене (или за каквото и да е) и да я поддържате дългосрочно;
– как да използвате възприятието си във ваша полза;
– как можете да използвате визуализации за ускорено учене;
– как можете да използвате слуха и слуховата си система за учене;
– как да си осигурите ефективна почивка, така че да учите и да се възстановявате по-бързо;
– начини за усъвършенстване на двигателни умения според нивото на напредналост;
– какво можем да правим между тренировките и учебните сесии за ускорен ефект.

И всичко това събрано в 4 часа видео материал. Както се вижда не е излишно дългo и целта е да ви даде всичко най-важно синтезирано, кратко и ясно, така че да можете да го използвате във ваша полза. Предназначен е основни за възрастните хора над 20 години, въпреки че със сигурност има много неща, които могат да са полезни и на по-млади хора особено такива, които имат трудности с ученето и концентрацията.

Курсът е направен на база лекциите ми по памет и учене от Нов български университет, подкастите на Андрю Хюберман, мои статии на сайта ми и други материали и знания, които съм събрал през годините.
Например в този наскоро излязал подкаст (ТУК) Андрю Хюберман прави обзор на основните начини за подобряване/увеличаване на фокуса и концентрацията – всички, които се съдържат и в курса, който всъщност беше записан доста по отдавна през 2021-ва година в дните между Коледа и Нова година.
И въпреки че аз не съм “измислил” или “открил” нещата, които съдържа или че ако отделите стотици часове, то можете да се сдобиете с почти цялата информация и по други начини, то това е най-добрият синтез, който е възможен на тема учене и може да ви е изключително полезен и да ви спести много излишни време и усилия.

Закупуване на курса ефективно учене:

Цената на курса е 130лв.
Можете да го закупите като направите банков превод на следната фирмена сметка с IBAN:
BG96RZBB91551012389478
Банков клиент: PHOENIX – DANIEL CHUTROV EOOD
Адрес на фирмата: София, ул. Триадица 5а, ет.5, офис 516.
Адрес на банката: Sofia 1407, 55 Nikola Vaptzarov Blvd, EXPO 2000
Основание на превода: онлайн курс Ефективно учене

Като допълнение на основание на превода – може да напишете вашия имейл, на който да получите юзърнейм и директен линк за създаване на парола към него и влизане на сайта, за да получите достъп до курса.
Ако не предоставите имейл в детайлите на превода – може да се свържете с мен допълнително и да ми го напишете.
След като получа превода и имейлът ви – ще бъде генериран потребителски акаунт, чийто данни ще получите чрез имейлът, който сте предоставили и ще имате достъп до курса през сайта.

Ако желаете да получите фактурата за закупуването – след това се свържете с мен на някой от посочените в сайта контакти.

Ако имате други въпроси по отношение на курса – можете да се свържете с мен на посочените в сайта контакти.